+31 6 83 16 67 33 [email protected]

Overwaarde op het huis geeft veel hypotheek- bezitters een vals gevoel van veiligheid. Ze denken dat een nieuwe hypotheek daardoor geen probleem zal zijn, maar dat is niet altijd zo. Honderdduizenden huizenbezitters kunnen in de problemen komen, waarschuwt Wim Flikweert van ING.

Het zijn tevreden klanten, de 50-plussers. Het huis hebben ze al zeker twintig jaar geleden gekocht, vaak met een aflossingsvrije hypotheek. Aflossen doen ze niet, de maandlasten zijn prima te dragen en er zit veel overwaarde op het huis. Van de 50-plussers met een eigen woning voelt 87% zich financieel comfortabel, blijkt uit een onderzoek door Kantar TNS in opdracht van ING.

De betrokkenheid bij de hypotheek blijkt laag. Zo weet een kwart van de mensen niet hoe lang hun lening nog loopt en 40 procent weet niet hoelang de rente nog fiscaal aftrekbaar is. Een op de drie huizenbezitters is ook niet van plan voor het einde van de looptijd in actie te komen, blijkt uit het onderzoek dat ING heeft laten uitvoeren. Met name de groep mensen van boven de 50 jaar staat erg onbezorgd in het leven als het om de hypotheek gaat. Slechts 11 procent maakt zich er druk om, 48 procent denkt dat het allemaal wel in orde komt en gaat ervan uit dat de hypotheek wel verlengd kan worden. Dat kan een dure misvatting blijken waarschuwt Wim Flikweert, manager wonen bij ING.

Wat is het probleem?

,,Ouderen zijn zich niet bewust dat de regels omtrent hypotheken veranderd zijn. Bij een nieuwe hypotheek wordt tegenwoordig vooral naar het inkomen gekeken en niet naar de overwaarde. Er is niet zoiets als een vermogenstoets. Dat kan de huizenbezitter opbreken. Zeker als ze tegen hun pensioen aan lopen, of gepensioneerd zijn. Dan is het maar de vraag of het inkomen hoog genoeg is als de hypotheek verlengd moet worden.”

Hoe groot is het probleem?

,,Dat weten we niet precies. Bij ING is de helft van de hypotheekhouders ouder dan 50. Vaak hebben die een aflossingsvrije hypotheek. Maar dat betekent niet dat ze straks allemaal een probleem hebben. Ten eerste gaat het om het inkomen. Als dat hoog genoeg is, krijg je zonder problemen een nieuwe hypotheek. We weten ook niet of mensen buiten hun hypotheek vermogen opbouwen. Dat kan dan ook gebruikt worden voor aflossing. Uit het onderzoek blijkt wel dat de helft van de 50-plussers geen of nauwelijks vermogen heeft opgebouwd om af te lossen.”

Hoe kan het dat mensen zich hier niet druk om maken?

,,Er zijn twee belangrijke redenen voor mensen om een huis te kopen. Ten eerste lagere maandlasten dan bij huren en de locatie van het huis. Mensen kijken dus vooral of de maandlasten te dragen zijn. Mensen wonen ook al vaak 20 tot 25 jaar in het huis en willen dat zo houden. Ze hebben een heel comfortabel gevoel. Ze zien geen reden om in actie te komen.”

En dan komt de bank ze uit de droom helpen?

,,Er is veel veranderd. Uit het onderzoek blijkt dat jongere generaties beter beseffen dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun financiĆ«le toekomst. Voor hen is het vanzelfsprekend dat ze moeten aflossen. De oudere generatie heeft een gevoel van onbezorgdheid. We willen deze mensen helpen om grip op hun toekomst te houden.”

Hebben ze dat niet?

,,Ze zijn in driekwart van de gevallen niet zeker of ze wel blijven werken tot hun pensioen. En in twee derde van de gevallen weten ze niet of ze het huidige salaris wel houden. Dat betekent dat ze onzeker zijn over hun toekomstige inkomsten. Dat zou al een reden moeten zijn om in actie te komen. Hoe eerder je de situatie beoordeelt, hoe meer tijd je hebt er iets aan te doen. Wij adviseren mensen vanaf hun 55ste, of als de looptijd van de hypotheek nog 10 jaar is, langs te gaan bij de bank of de hypotheekadviseur. Bekijk hoeveel financiĆ«le ruimte je hebt, ook na je pensioendatum. Dan weet je of je wat extra moet aflossen of dat een nieuwe hypotheek geen probleem is. Als je wacht tot vlak voor het verstrijken van de hypotheek, ben je mogelijk te laat. Je kunt ook terwijl je nog werkt een nieuwe 30-jarige hypotheek afsluiten. Het is een veelvoorkomend misverstand dat leeftijd een rol speelt bij het verstrekken van een hypotheek.”

Daarmee zijn de oudere klanten geholpen?

,,We kunnen binnenkort meer maatwerk bieden. Dat kan bestaan uit het overbruggen van een periode zonder inkomen of het geven van iets meer ruimte bij een lage hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning. Woonlasten zijn niet erg, mits ze passen bij het inkomen.”

Bron: AD, 13 september 2017