+31 6 83 16 67 33 [email protected]

Er is geen passende woonruimte voor senioren, maar niemand voelt zich verantwoordelijk.

Al bijna 20 jaar wordt er gewaarschuwd voor de impact van de vergrijzingsgolf. Voor grote groepen ouderen zijn passende woningen nodig, maar ze zijn er simpelweg niet. Ouderen die willen verhuizen zitten met de handen in het haar.http://

Jaap en Mary Jansen lopen allebei richting de 80. Al tientallen jaren wonen ze naar volle tevredenheid in de Beemster in Noord-Holland, maar sinds een paar jaar vinden ze hun huis te groot en bewerkelijk geworden. Het echtpaar wil dolgraag in de Beemster blijven wonen, maar het lukt hen maar niet om een passend huis te vinden.

‘Waar moeten we heen?’

“Als je 7 of 8 ton neer kunt tellen, dan heb je geen probleem. Maar betaalbare woonruimte is er niet of nauwelijks”, vertelt Jaap Jansen. “Op een gegeven moment zal het niet meer gaan in dit huis, maar waar moeten we dan heen? Zo stokt ook de doorstroom en dat is zonde. Ons huis is prima geschikt voor een gezin, maar niet meer voor ons. Onze kinderen zijn al lang volwassen, en ook de kleinkinderen zijn groot en komen niet meer logeren.”

Ouderenbond ANBO waarschuwt al ruim 15 jaar dat er een demografische aardverschuiving aankomt. De ouderenbond vindt dat de Rijksoverheid en gemeentes al die tijd niet genoeg hebben gedaan om geschikte woonruimte te creƫren voor het grote aantal ouderen dat Nederland inmiddels telt. Een cijfer dat alleen maar toe zal nemen.

‘Er is ongelofelijk weinig gebeurd in de afgelopen 15 jaar’

“Het is ongelofelijk dat er nog steeds zo weinig is gebeurd.” ANBO-directeur Liane den Haan kan zich er boos over maken: “We roepen al meer dan vijftien jaar dat de overheid beter moet anticiperen, en nu is het 5 voor 12. Of eigenlijk nog later. Het probleem is dat de verantwoordelijkheid voor het gericht bouwen voor ouderen onder twee ministeries valt: Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Binnenlandse Zaken. Daardoor neemt niemand het voortouw, er is geen coƶrdinatie. Daarnaast was bouwen voor ouderen tot nu toe niet sexy voor veel gemeentes. Men pronkte liever met chique wijken dan met kleinschalige, betaalbare nieuwbouwprojecten.”

Schrale troost

Het echtpaar Jansen heeft vorig jaar een seniorenplatform opgericht om duidelijk te maken hoe groot de behoefte aan betaalbare woningen voor ouderen in de Beemster is. “We zijn met de gemeente in gesprek gegaan”, vertelt Jaap Jansen. “Ze hebben ruiterlijk toegegeven te lang grond aan projectontwikkelaars te hebben verkocht die grote huizen gingen bouwen. Vorig jaar heeft de wethouder gezegd: we zijn verkeerd bezig geweest, dat gaan we nu veranderen.”

Voor Mary en Jaap Jansen is dat een schrale troost, voordat zij kans maken op een passende woning in hun dorp zijn ze al gauw 4 of 5 jaar verder.

Bron: EenVandaag