Langer thuis blijven wonen dankzij techniek
In een veilig en comfortabel huis kunt u langer zelfstandig wonen. Technologische innovaties kunnen aan veiligheid en comfort bijdragen. Ook als de behoefte aan zorg toeneemt. Maar het kan een hele stap zijn om uzelf over te geven aan de techniek.
Opstaan voor de televisie
Wie staat er tegenwoordig nog op om de televisie op een andere zender te zetten? De afstandsbediening is de gewoonste zaak van de wereld. Bij steeds meer nieuwe auto’s kan de sleutel in de jaszak blijven zitten. De auto opent vanzelf, en start met een druk op de knop. Innovaties die zorgen voor meer comfort. Vergelijkbare toepassingen zijn er ook voor de eigen woning. Gordijnen die op commando open en dicht gaan. Of een videosysteem waarmee u vanaf de bank kunt zien wie er voor de deur staat. Vanaf diezelfde bank kan de deur ook gelijk worden opengedaan voor bezoek. Deze zogeheten domotica verhogen het comfort en de veiligheid in huis.
Van alarm tot koelkast
Domotica speelt ook een belangrijke rol bij het levensloopbestendig maken van de eigen woning. Een onderwerp dat veel senioren bezighoudt. Bijna iedereen wil immers zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Ook als de behoefte aan zorg toeneemt. Innovatieve toepassingen maken de eigen woning comfortabeler en veiliger. Zo kan de deur van afstand worden geopend voor de thuiszorg. Via de tablet kan snel worden overlegd met de huisarts over bijvoorbeeld het medicijngebruik. Een onopvallende pleister vervangt de traditionele rode knop van het persoonlijk alarm. De elektronica in de pleister registreert een onverhoopte valpartij en geeft automatisch een signaal aan de aangewezen zorgverlener. Nog geavanceerder is de toepassing die registreert dat de koelkast al enige tijd niet is geopend.
Een (virtuele) drempel?
Hoewel de voordelen evident zijn, stellen veel senioren de aanschaf van domotica uit. De techniek is het probleem niet. De echte uitdaging is hoe domotica kan worden ingezet voor ouderen die niet zijn opgevoed met technische snufjes.
We merken bovendien dat het niet iedereen makkelijk valt om te investeren in innovatie. Veel senioren gaan traditioneel spaarzaam om met hun vermogen. Investeren in verbetering van de eigen woning is dan niet vanzelfsprekend. Dit terwijl dergelijke aanpassingen helpen om de eigen levensstijl te kunnen behouden. Het kan verhelderend zijn een eventuele investering af te zetten tegen het totale vermogen. Dat zorgt voor inzicht. Mijn advies: denk niet in centen, maar in procenten als het gaat om investeren in comfort. Met een procent van uw vermogen per jaar is al veel mogelijk.
Bron: Tjarko Denekamp, Specialist Estate Planner ABN AMRO MeesPierson.