+31 6 83 16 67 33 [email protected]

Piushove wordt woongemeenschap

NIJMEGEN – Een kleinschalige woongemeenschap waar senioren samen onder één dak wonen, met ieder een eigen appartement en daarnaast een aantal gemeenschappelijke ruimtes, dat is wat Bert Buirma en Gerda Wieggers voor ogen hebben. Locatie voor deze woongemeenschap: het voormalige klooster Piushove. Bert: “De plannen liggen op tafel, nu is het een kwestie van doorpakken.”

“Ouderen willen in veel gevallen niet alleen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, door het huidige zorgstelsel wordt dit ook gewoonweg verwacht”, steekt Bert van wal. “Een tussenstap tussen je eigen huis en een verpleeghuis bestaat eigenlijk niet meer terwijl ouderen daar wel behoefte aan hebben en zeker ook baat bij kunnen hebben. En die tussenstap is nu precies wat wij in de Piushove willen creëren: een fijne eigen stek met alle privacy, dicht bij het centrum en met alle mogelijkheden en voorzieningen met aandacht voor de eventuele zorgbehoefte van de ouderen. Uitgangspunt hierbij is dat senioren bij ons zo lang mogelijk kunnen blijven wonen in een voor hen vertrouwde omgeving.” Bedoeling is dat overeenkomstig de ontwikkelingen in de zorg de thuiszorg van buiten wordt geleverd met intern een zorgcoördinator die de verbinding vormt tussen bewoner, mantelzorg en de zorginstelling.

Planning

Het plan is er. De geschikte locatie is gevonden en er zijn zelfs al wat tekeningen gemaakt. Waarop het voormalige klooster is onderverdeeld in 28 zelfstandige appartementen. Met een oppervlakte tussen de 45 en maximaal 150 vierkante meter. “Grootste obstakel is nu echter dat het pand nog niet van ons is. Voor we daadwerkelijk kunnen gaan verbouwen en een groep bewoners samen kunnen stellen, moeten we eerst nog iemand, of misschien wel meerdere personen, zien te vinden, die de kosten voor de aankoop van het pand, circa één miljoen euro, tijdelijk op zich wil en kan nemen. Zodra dat geregeld is, kunnen we pas echt aan de slag.”

Iets waar Gerda bijna niet op kan wachten. “Toen ik over dit project hoorde, was ik gelijk enthousiast. Mijn doel is om uiteindelijk zelf ook een van de bewoners van de Piushove te worden”. Streven is dat alle bewoners zich met dezelfde instelling huisvesten in de woongemeenschap. “Ieder heeft zijn privacy, maar je moet wel openstaan voor gezamenlijke activiteiten. De woongemeenschap krijgt weliswaar een katholieke identiteit, maar ieder die zich bij het project betrokken voelt, is welkom. Ondanks het financiële obstakel dat dus nog overwonnen moet worden, heb ik alle vertrouwen in het slagen van dit project. Ik zie mijzelf hier over een paar jaar, als alles klaar is, wel wonen.”

Bron: De Brug, 7 juli 2015