+31 6 83 16 67 33 [email protected]

Wat nou achter de geraniums?!

Levensloop- bestendig wonen heet het chic. Senioren in en om Tilburg omarmen dat concept.

Op je 65ste al achter de geraniums in een duf bejaardentehuis. Dat was lang misschien gebruikelijk, maar de tijden zijn veranderd. Tegenwoordig blijven ouderen steeds langer zelfstandig wonen. “Enerzijds omdat ze dat zelf graag willen, anderzijds omdat het beleid van de overheid er uit kostenoverwegingen op is gericht”, zegt Rob Keijzer van de organisatie van De Woonsalon.

Die beurs is vanavond en morgen in de Koepelhal in de Tilburgse Spoorzone. Tussen de bouwprojecten die er worden gepresenteerd, bevinden zich ook enkele die zijn gericht op medioren (tussen de 55 en 75 jaar) en senioren (vanaf 75). Voor hen zijn in de regio Tilburg meerdere appartementencomplexen gerealiseerd of in ontwikkeling, zoals De Lange Akker in Berkel-Enschot en De Stadswachter in Tilburg. Wat die gemeen hebben, is dat ze levensloopbestendig zijn en dat er allerlei zorgvoorzieningen beschikbaar zijn als de nu nog vaak vitale bewoners daar behoefte aan krijgen. ,,Maar verder zijn ze gericht op diverse groepen mensen.”

Zo is De Lange Akker, in een grote, oude tuin, vooral gericht op liefhebbers van een dorpse, groene omgeving. De Stadswachter, in de binnenstad van Tilburg, trekt kopers en huurders die van het drukkere leven houden. Een ander project in Tilburg, De Leyhoeve aan de Kempenbaan, heeft tal van voorzieningen op één terrein.

 

‘Kleiner, maar wel landelijk wonen’

Maar liefst 45 jaar woonde Guusje Donker in een semibungalow aan de Koningin Julianastraat in Berkel-Enschot. Toch besloot ze een volgende stap te zetten. Haar echtgenoot is overleden, de kinderen wonen niet naast de deur en logés heeft ze ook niet elke dag over de vloer. Het huis werd haar te groot en de tuin bracht te veel werk met zich mee. Ze besloot het te verkopen en een appartement in nieuwbouwproject De Lange Akker, aan de Bosscheweg in het dorp waar ze al zo lang woont, was een aantrekkelijk alternatief voor de 78-jarige dame. “Ik wil graag in Berkel-Enschot blijven wonen. De omgeving is mooi en vertrouwd en heeft nog wat landelijks. Ik ben graag buiten en hier heb ik de bossen, vennen en hei in de buurt. Bovendien is De Lange Akker goed bereikbaar met het openbaar vervoer en ben ik zo in het centrum van het dorp en dat van Tilburg.” Haar oude woning heeft Donker inmiddels verkocht en aangezien haar nieuwe onderkomen nog niet beschikbaar is, huurt ze voorlopig een woning aan de Friezenlaan in Tilburg. En nu is het wachten tot haar nieuwe appartement in De Lange Akker klaar is. Een appartement dat zich overigens op de begane grond bevindt. Een wens van de toekomstige bewoonster. Het complex ligt namelijk in een mooie, oude tuin. En dat spreekt een buitenmens als Guusje Donker enorm aan.

 

Gezellig in centrum, onder de mensen’

De angst zat er inmiddels behoorlijk in bij Piet en Marian Verhoeven. Niet vreemd: in hun voormalige woning in Oisterwijk, een villa met een lap grond van 2.800 vierkante meter eromheen, was zeven keer ingebroken. Mede daarom koos het echtpaar ervoor naar een appartement te verhuizen. Maar afgezien daarvan: ze wilden kleiner gaan wonen en het werk in de riante tuin waren ze ook beu. Niet alleen verlieten ze hun oude woning, ze vertrokken ook uit Oisterwijk. “Misschien is een stad ook wel gezellig, dachten we, en dat blijkt ook zo te zijn”, aldus Piet Verhoeven (65). Inmiddels wonen hij en zijn 62-jarige echtgenote vier maanden in hun koopappartement aan het Koningsplein, midden in het centrum van Tilburg. De woning maakt deel uit van nieuwbouwproject De Stadswachter. “Het is hier heerlijk. We gaan vaak ergens een kopje koffie drinken of lopen even de winkelstraat in. Dat vinden we gezellig. We zijn graag onder de mensen.” Een ander pluspunt van de locatie waar ze nu wonen, vinden Piet en Marian Verhoeven, is dat er de mogelijkheid bestaat om zorg in te kopen op het moment dat ze die nodig hebben. “Nu zijn we nog fit, maar later misschien niet meer. Als we dan bijvoorbeeld een dokter of een notaris nodig hebben, wordt dat geregeld. Of als we de hond niet meer kunnen uitlaten, komt iemand dat voor ons doen.”

 

Met ongeduld wachten op hét appartement

Ze staat momenteel nog op de wachtlijst, maar ze kan eigenlijk niet meer wachten tot ze een appartement in ‘woonlandschap’ De Leyhoeve kan krijgen. Haar broer betrekt vrij binnenkort al zijn woning in het grote project aan de weg van Tilburg naar Hilvarenbeek, maar Bep Uytdewilligen moet tot haar spijt nog even geduld hebben. Ze hád al wel een appartement kúnnen hebben, maar dat had te weinig zonlicht naar haar zin. Daarom liet ze die mogelijkheid schieten; dan nog maar wat langer wachten. “Omdat ik nu voor een woning ga waar ik tot mijn honderdste moet kunnen blijven wonen, moet die wel helemaal naar mijn zin zijn.” En dus blijft de 59-jarige Tilburgse voorlopig nog in haar stad wonen, waar ze sinds haar echtscheiding een ruimte huurt. Van enig ongeduld is echter wel sprake, want ze is een enorme fan van De Leyhoeve. Vanaf de eerste verhalen eigenlijk al. “Mijn hart ging open”, vertelt ze met veel enthousiasme. “Het klonk allemaal fantastisch en het was echt iets voor mij.” Het is een dorpje op zich, met allerlei voorzieningen, zoals een brasserie, een café, een bibliotheek, een zwembad, een restaurant en bovendien tal van mogelijkheden op zorggebied, mocht daar ooit behoefte aan zijn. En dat allemaal op één terrein. De Tilburgse Bep Uytdewilligen is er helemaal verliefd op geworden.

Bron: Brabants Dagblad 16 oktober 2015, Jeroen Ketelaars