+31 6 83 16 67 33 [email protected]

Deze maand hebben twee banken een nieuwe verzilverhypotheek geïntroduceerd. Daarmee is het aanbod om op latere leeftijd de overwaarde op te nemen gegroeid.

Inkomenstoets struikelblok bij opnemen overwaarde

Is de waarde van uw woning gestegen of heeft u afgelost, dan is de kans groot dat u een overwaarde heeft opgebouwd. Dit vermogen komt gewoonlijk pas vrij als de woning wordt verkocht.

Door de hypotheek te verhogen kan de overwaarde worden opgenomen zonder het huis te verkopen, bijvoorbeeld om een verbouwing te financieren. Op latere leeftijd is de inkomenstoets bij verhogen vaak een struikelblok. 10 jaar voor de AOW-leeftijd houden banken namelijk al rekening met het (lagere) pensioeninkomen.

De verzilverhypotheek biedt oplossing

Juist bij oudere huizenbezitters bestaat de behoefte om de overwaarde op te nemen; als aanvulling op het pensioen, om langer thuis te blijven wonen of simpelweg om van te genieten nu er meer vrije tijd is.

Steeds meer banken spelen in op de behoefte van ouderen om een voorschot te nemen op de verkoopprijs en komen met een verzilverhypotheek:

  •  De Florius Verzilver Hypotheek en het Rabo Overwaardeplan bestaan al wat langer;
    ●    Nieuw zijn: de Overwaarde Hypotheek van ABN AMRO en de Stekkie Inkomensaanvuller.

Deze producten hebben overeenkomstig dat ze niet worden getoetst op het pensioeninkomen, maar enkel op de overwaarde. De rente wordt opgeteld bij de hypotheeksom, waardoor de maandlast gelijk blijft. Daarbij kunt u kiezen om het geld ineens of maandelijks te ontvangen.

Meer keuze bij opnemen overwaarde

Meer concurrentie betekent ook dat er meer te kiezen valt. Zo kunt u bij Florius en Stekkie al terecht vanaf 60 jaar en hoeft u dus niet te wachten tot de AOW-leeftijd. De Overwaarde Hypotheek van ABN AMRO kan gesloten worden naast uw bestaande hypotheek, ook als deze niet bij de bank loopt. Rabobank biedt dan weer een ruim kredietlimiet. Daarbij varieert de rente die de verschillende banken bij de hypotheeksom optellen.

Of verzilveren voor u interessant is en welk hypotheekproduct het beste bij u past, is afhankelijk van uw situatie en wensen.