+31 6 83 16 67 33 [email protected]

Oud in Nederland

Nederland is één van de beste landen om oud te worden. Wat het welzijn van ouderen betreft, staat Nederland op de zesde plaats in de wereld. Dit blijkt volgens RTL Nieuws uit de Global Age Watch.

Wat betreft inkomenszekerheid scoort Nederland zelfs nog wat beter: op nummer vijf in de Global Age Watch. Het rapport wordt gesubsidieerd door het Duitse ministerie van Economische zaken en gebruikt cijfers van onder meer de Wereldbank en UNESCO. Nederland scoort zo hoog, omdat alle inwoners een pensioen ontvangen en omdat er een groot sociaal vangnet is. 91 Procent van de 60-plussers heeft iemand om op te leunen. De gemiddelde leeftijd waarop Nederlanders overleden is 84 jaar. Daarvan leven we gemiddeld 78,8 jaar in goede gezondheid. Nederland mag wel iets meer zijn best doen wat betreft gezondheid en de gemiddelde levensverwachting: daarmee staan we op respectievelijk plek nummer 13 en 18. Ook heeft slechts 61 procent van de 55- tot 64-jarigen een baan.

In Europa zijn Griekse senioren het slechtst af. Weliswaar worden ze gemiddeld ook 84 jaar oud, maar slechts 65 procent van hen ontvangt een pensioen. Ook in de andere landen die geraakt werden door de eurocrisis, hebben ouderen het slechter dan in Nederland. Portugal staat op nummer 38, gevolgd door Italië op 37 en Spanje op 25. Dit komt onder meer doordat er veel bezuinigd is op gezondheidszorg en openbaar vervoer. Het rapport noemt het verschil tussen Noord- en Zuid-Europa ‘opvallend’. In de zuidelijke landen werden pensioenen, gezondheidszorg en thuiszorg pas recentelijk geïntroduceerd.

Bron: Skipr, 6 oktober 2015