+31 6 83 16 67 33 [email protected]

Seniorenhypotheek

Om maar meteen een misverstand uit de wereld te helpen: een hypotheek kent geen maximum leeftijd. Sterker nog, diverse geldverstrekkers hebben een speciaal aanbod voor AOW’ers.

De seniorenhypotheek is ontworpen voor AOW’ers die willen verhuizen, verbouwen, hun hypotheeklasten willen verlagen of extra financiële middelen nodig hebben. Zij lopen er nu vaak tegenaan dat er na de pensioenleeftijd minder mogelijkheden zijn.

Een seniorenhypotheek verschilt van een reguliere hypotheek doordat de geldverstrekker minder de nadruk legt op de inkomenspositie. In plaats daarvan wordt gekeken naar de overwaarde van de woning en het vermogen om de maandlast te betalen. Bij een seniorenhypotheek hoef je vaak niet af te lossen gedurende de looptijd van de hypotheek, maar betaal je alleen rente. Kies je voor een opeetconstructie, dan wordt de rente opgeteld bij de hypotheeksom. Je hebt dan geen extra maandlasten.

Waarvoor kun je een seniorenhypotheek afsluiten?

  • Verhuizen blijft mogelijk, bijvoorbeeld naar een kleinere en levensloopbestendige woning.
  • Of je kiest ervoor om je huidige woning te verbouwen en te verduurzamen voor meer woongenot, lagere energielasten en om langer thuis te kunnen wonen.
  • Voor stabiele lage maandlasten kun je kiezen voor een (deels) aflossingsvrije hypotheek met een lange looptijd.
  • Benut de overwaarde van jouw woning om je inkomen aan te vullen, een grote aankoop te doen of je (klein)kind te helpen.
  • Extra: een overlijdensverzekering is niet altijd vereist als je kiest voor NHG of overwaarde hebt.

Een seniorenhypotheek is niet voor iedereen de beste oplossing. Een van de nadelen is dat de rente vaak wat hoger is dan een reguliere hypotheek. Ook moet je er rekening mee houden dat er minder vermogen overblijft voor erfgenamen. En hoewel er meer mogelijk is, zijn er grenzen aan hoeveel je kunt lenen of de overwaarde die je kunt opnemen.

Bron: Geld en Recht,  20 april 2023 Roel van Oirschot