+31 6 83 16 67 33 [email protected]

Levensbestendige woningen

Al jaren zeg ik dat er een hele grote vraag naar levensbestendige woningen is en dat de bouw ervan van doorstroming zorgt. Er verschijnen veel rapporten, maar er wordt nog steeds niet voldoende gebouwd voor deze doelgroep.

Wilt u toch eens van gedachten wisselen over uw verhuismogelijkheden? Maak dan eens afspraak.

Rapport: 57.000 woningen beschikbaar door doorstroming ’empty nesters’

De sleutel om zoveel mogelijk huishoudens te helpen aan een geschikte woning ligt aan het einde van de verhuisketen. Zodra de ‘empy nester’ verleid kan worden naar een kwalitatieve nieuwbouwwoning, brengt dat een keten aan verhuisbewegingen op gang. Door 57 duizend nieuwe woningen toe te voegen, kunnen minstens 167 duizend huishoudens een volgende stap maken.

Dit blijkt uit de rapportage ‘Doorschuiven alstublieft’ van makelaarsorganisatie Dynamis, gebiedsontwikkelaar AM en Whooz.

Verleid empty nesters

De doorstroming van ’empty nesters’ die in ruime gezinswoningen wonen creëert het grootste effect op de woningmarkt, schrijven de opstellers van het rapport.  Deze doelgroep is bijzonder groot en is vaak ‘te ruim’ behuisd. Circa 1,1 miljoen huishoudens vallen in deze groep. Als de 5% verhuisgeneigde empty nesters een volgende stap maken, komen daarmee 57 duizend woningen vrij voor gezinnen.

De grootste winst wordt verderop in de keten geboekt. Als gevolg van de doorstroming van deze groep vinden in de gehele woningmarkt 167 duizend verhuizingen plaats. Als 10% van de empty nesters met een goed woonproduct verleid wordt om te verhuizen, kan dit mogelijk oplopen tot maar liefst 335 duizend verplaatsingen.

Juiste product op de juiste plaats

De klassieke seniorenwoning is niet het juiste product om de empty nester te verleiden. Deze huishoudens willen juist een ‘normale’ woning, die ongemerkt ook levensloopbestendig is. Zowel in kwaliteit als in omvang moet de nieuwe woning niet te veel afwijken van de huidige woning. Belangrijker nog is de locatie: de nabijheid van het sociale netwerk is cruciaal. Om deze groep te verleiden moet de woning daarom ingepast worden in de bestaande buurt.

Bron: Vastgoedactueel 2 november 2021